16/09/2020

70-talsstugan som blev en modern villa

Efter att ha levt lägenhetslivet var det dags för Joel och Sandra att ta nästa steg och bli husägare. Valet landade på Sandras uppväxtort Veberöd. Att bo i byn vid Romeleåsens fot, två mil öster om Lund, innebär lantliv, vacker natur och bekvämt avstånd till stadspuls. Här hittade paret en sommarstuga på 90 kvadrat från tidigt 70-tal och efter sju år i Joels och Sandras vård är den gamla stugan förvandlad till något helt annat.

Totalrenovering och tillbyggnad

Idag är det inte mycket som skvallrar om att parets hus en gång var en sommarstuga. Det som var tre rum och kök med direktverkande el är idag 180 tillbyggda och nyrenoverade kvadrat med moderna och sobra färger och materialval, både inne och ute. Den direktverkande elen är ett minne blott. Nu finns istället golvvärme, luft/vattenvärmepumpen Compress 7000i AW som både levererar värme, kyla och varmvatten, och varmvattenberedaren Tronic 4500 som tillsammans med värmepumpen mer än väl fyller parets varmvattenbehov. Allt toppat med smarta ventilationssystemet Vent 2000 D.

- När vi flyttade in fanns bara direktverkande el och en gammal varmvattenberedare. Det gick bra ett tag, men när vi byggde till behövdes förstås en bättre lösning.


Valet föll på Bosch

När man skulle välja uppvärmningssystem inför renoveringen och tillbyggnaden föll valet på Bosch. Joel är VVS:are och umgås därför med värmepumpar i princip varje dag. Han menar att valet i slutändan var lätt; så pass lätt att huset numera bara innehåller installationer från Bosch.

Jag vet att grejerna håller bra kvalitet, de går att lita på länge och funkar i alla väder.

- Vi valde Bosch genomgående eftersom jag vet att grejerna håller bra kvalitet, de går att lita på länge och funkar i alla väder. Bosch är också en välkänd tillverkare som varit med länge utan att tappa farten. Skulle något hända så är det skönt att bara ha ett samtal att ringa.

Vardagskomfort året runt

Och hur är livet i vardagen med produkterna? Det Joel menar är det som ger mest vardagskomfort är att de får både värme och kyla med värmepumpen. Även om de själva kan styra den, både med telefonen och rumsgivare på väggen, så sköter sig värmepumpen mestadels perfekt på egen hand och ger en jämn och skön temperatur oavsett tid på året. Det spelar ingen roll om det är +30 eller -10 ute, hemma hos Joel och Sandra är det alltid 22 trivsamma grader.

Komfort för mig är att komma hem till en skön rumstemperatur, även om det är 30 grader varmt ute.

 

Den gamla sommarstugan hade ingen ventilation och därmed dålig luft. Under renoveringen installerade man ventilationslösningen Vent 2000 D, som inneburit en stor förbättring av luftkvaliteten. Ventilationen jobbar i par, där ena donet släpper in luft medan det andra släpper ut. I varje enhet finns en värmeväxlare som återvinner varmluften och bidrar till ett skönare inomhusklimat och en lägre energiförbrukning. Ventilationen tar även bort fukt från uteluften och renar luften från pollen och föroreningar.

- Värmen och ventilationen styr vi enkelt från en panel där vardagsrummet möter hallen. Värmepumpen kan även styras från telefonen via app.

Pool på horisonten

Det brukar sägas att man som husägare aldrig är riktigt sysslolös. Även om fritiden gärna spenderas i löparspåret och på cykelsadeln så tar huset mycket tid. Ett kärt besvär i allt väsentligt. Som så ofta när det gäller renovering finns det alltid småsaker kvar att göra. Nästa del i projektet är sätta upp den sista delen av panelen. I framtiden hägrar en pool som kommer pryda trädgården och förstås inbjuda till både morgondopp och poolpartyn. Tanken är här att luft/vattenvärmepumpen även ska värma poolvattnet. Och i det lilla planeras det för inköp av en espressomaskin till det nya köket. En snygg detalj och en nödvändighet för morgonrutinen.

Är du intresserad utav en värmelösning från Bosch?

Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Bosch Reportage

I våra reportage möter du människor över hela Sverige som varit i behov av en ny värmelösning. Från barnfamiljen som byter ut en äldre värmelösning i villan till paret som bygger nytt fritidshus vid havet.

Kategorier

Reportage (15)
Energibesparing (7)
Inför värmepumpsköp (7)
Bergvärme (6)
Välja uppvärmning (5)
Byta ut gammal värmepump (5)
Luft/vattenvärme (4)
Frånluftsvärmepump (3)
Utveckling (2)
Teknik (2)
Miljö (2)
Luft/luftvärmepump (2)
Ventilation (1)
Bosch Kundsupport (1)
Borra för bergvärme (1)
Välja rätt värmepump (1)