13/06/2018

Vi återvinner din gamla värmepump

Att tänka miljövänligt är en viktig del av vårt arbete, både när det gäller tillverkningen av värmepumpar och vad som händer därefter. Därför ser vi till att så många detaljer som möjligt återvinns. Calle Andersson, ansvarig för hälsa, säkerhet och miljö på Bosch Värmepumpar i Tranås berättar mer om miljöarbetet.

Som många andra stora företag är vi miljöcertifierade enligt ISO 14 000 och följer därmed alla lagkrav. Men för oss är det inte bara ett måste. Vi tycker det är självklart att tänka miljövänligt, i alla steg. Att återvinna och ta hand om produkten så mycket det bara går är oerhört viktigt. Oavsett om det handlar om skrot- eller återvinningsföretag gäller det att göra det bästa av saken. Och det gör vi på Bosch.

Våra värmepumpar har en lång livslängd, men förr eller senare kommer dagen då det är dags för ett byte. Då är det viktigt att den gamla pumpen tas om hand på ett miljöriktigt sätt. Och här satsar vi stora resurser säger Calle. 

 

En installerad värmepump inte bara bra för miljön när den används. Den är även miljövänlig efter att den har slutat fungera. Det mesta i en värmepump går nämligen att återvinna. Ungefär 99 procent av pumpen går att återanvända i form av nytt råmaterial och det är vår uppgift att se till att det görs. Pratar vi enbart metall så skickade vi bara under förra året iväg 99 ton rostfritt, koppar, stål och mässing till återvinning.

 

Ungefär 99 procent av värmepumpen går att återanvända i form av nytt råmaterial och det är vår uppgift att se till att det görs

Det är till vår kvalitetsavdelning i småländska Tranås som gamla och utbytta värmepumpar kommer. Hit skickas även transportskadade pumpar. Är de äldre och uttjänta plockar vi isär dem, sorterar metaller och komponenter innan de skickas i väg för återvinning.

 

Varje dag går vårt team igenom två-tre inkomna pumpar och målet är att minimera restprodukter. Bortsett från köldmedier och oljor, som skickas till särskilda företag, går nästan allt att återvinna i någon form. Råmaterialet som bildas går sedan tillbaka in till industrin, kanske som material i en ny värmepump. Detsamma gäller allt emballage som blir kvar. Det blir mycket wellpapp, plast och trä och det är också material som vi samlar in och ser till att det återvinns på rätt sätt.

 energy_efficiency_green_nature_house

Visste du att naturen bidrar med mer än fem gånger så mycket energi som värmepumpen förbrukar? Så fort du installerat din värmepump försvinner upp emot 75 procent av dina uppvärmningskostnader, samtidigt som belastningen på miljön minskar med mer än 80 procent.


Här kan du läsa mer och få energismarta råd.

 

Calle Andersson

Ansvarig för hälsa, säkerhet och miljö på Bosch Värmepumpar i Tranås.

Kategorier

Reportage (15)
Energibesparing (7)
Inför värmepumpsköp (7)
Bergvärme (6)
Välja uppvärmning (5)
Byta ut gammal värmepump (5)
Luft/vattenvärme (4)
Frånluftsvärmepump (3)
Utveckling (2)
Teknik (2)
Miljö (2)
Luft/luftvärmepump (2)
Ventilation (1)
Bosch Kundsupport (1)
Borra för bergvärme (1)
Välja rätt värmepump (1)