24/11/2017

Bergvärme – En satsning som lönar sig

Vedeldning i all ära. Billigare uppvärmning går knappast få. Eldar du på rätt sätt har du också en miljövänlig uppvärmning. Men kanske har du tröttnat på att lägga timmar på vedklyvning och att hålla igång maskineriet? 

Av de alternativ som finns är bergvärme ett som ger dig en miljövänlig uppvärmning till låg kostnad. En stor fördel är också att bergvärmepumpen sköter sig själv. Bergvärme har lång livslängd och håller i många år framöver -20 år och ibland till och med mer. Du gör en stor besparing med bergvärme mot de allra flesta andra uppvärmningssystem. Ja bortsett från vedeldning då. Men då är ju fördelarna som nämnt många andra. Funderar du på att byta ut ditt värmesystem ska du läsa vidare om Lasse Holm från Kalmar som ersatte vedpannan med bergvärme.


Lasse berättar om sitt byte av värmesystem och hur han upplever skillnaden.  

Det är lätt att tänka att det är dyrt att installera bergvärme Och visst, det är en hög engångskostnad. Men på sikt är det en investering som verkligen lönar sig.
Det var när jag installerade luft/vattenvärmepumpar i sommarstugan på Öland som jag också började fundera på om jag inte skulle göra likadant med bostadshuset, i Vassmolösa utanför Kalmar. Där har jag eldat med ved sedan mitten av 1980-talet och jag tyckte det blev ganska träligt med allt jobb runt omkring – att bära hem veden, hugga den och så vidare. Inte att tala om att behöva fixa med allt det första man gör när man kommer hem.

 

 

Att byta från

vedpanna till bergvärme var ett riktigt bra beslut. Nu får jag mängder av tid över samtidigt som vi alltid har ett uppvärmt hus att komma hem till.

Jag är borta vissa veckodagar i jobbet och min sambo jobbar dessutom inne i stan. Att då elda med vedpanna har inneburit att vi har fått komma hem till ett kallt hus på kvällarna.

ved.jpg

 Huset är en gammal torparstuga som jag har renoverat och byggt ut del för del – från de ursprungliga 40 kvadratmeterna till nuvarande 250. Att då även byta ut värmekällan kändes som ett naturligt steg. Särskilt efter att ha märkt hur bra effekt värmepumpen har gett i sommarstugan. Den är både tyst och energisnål och mycket billigare i drift än vad jag hade förväntat mig.

 

Min spontana tanke direkt var därför att jag skulle installera en likadan i bostadshuset. Men när jag pratade med återförsäljaren från Bosch insåg jag att huset var för stort och att jag i stället hade att välja på bergvärme eller jordvärme. När vi gick igenom alternativen gick det i stort sett på ett ut att borra eller gräva, och till slut bestämde vi oss för bergvärme. Ett beslut jag inte har ångrat.

 

Installationen gick smärtfritt och nu har jag ett driftsäkert system, för en kostnad som är mycket mindre än vad jag trodde från början. I samband med installationen satte vi dit en elmätare så vi ser exakt vad den drar hela tiden. Det gör det också lättare att hålla koll på temperaturen i huset. Nu kan vi alltid komma hem till ett uppvärmt hus.

samlad_ved.jpg

Att byta från vedpanna till bergvärme var ett riktigt bra beslut. Nu får jag mängder av tid över samtidigt som vi alltid har ett uppvärmt hus att komma hem till.

Läs mer om att installera bergvärme

Få kostnadsförslag på bergvärme

 

Lasse Holm

Lasse Holm bytte ut sin gamla vedpanna mot bergvärme i sin renoverade torpstuga vid årsskiftet 2016/2017.

Kategorier

Reportage (15)
Energibesparing (7)
Inför värmepumpsköp (7)
Bergvärme (6)
Välja uppvärmning (5)
Byta ut gammal värmepump (5)
Luft/vattenvärme (4)
Frånluftsvärmepump (3)
Utveckling (2)
Teknik (2)
Miljö (2)
Luft/luftvärmepump (2)
Ventilation (1)
Bosch Kundsupport (1)
Borra för bergvärme (1)
Välja rätt värmepump (1)