22/02/2019

Hans bytte elpanna mot värmepump

Hans Lindgrens gamla elpanna från 2004 började sjunga på sista versen. Moderkortet hade krånglat ett par gånger, och en gång brann kortet till och med upp inuti elpannan. Det var dags att byta ut elpannan mot en mer modern värmelösning, men Hans ville inte borra på tomten.

År 2004 satte Hans Lindgren in en ny elpanna till sitt vattenburna värmesystem. I många år fungerade elpannan felfritt, och gav både värme och varmvatten till huset. Men så började elektroniken att krångla. Efter att moderkortet i elpannan gått sönder ett antal gånger var det dags att byta ut elpannan mot en ny värmelösning. Valet blev en luft/vattenvärmepump.

– För oss var det aldrig aktuellt att installera en ny elpanna. Jag hade väl inga exakta beräkningar på hur mycket vi skulle kunna spara med andra lösningar som fanns på marknaden, men det kändes inte som att elpannan ”låg i tiden”, förklarar Hans Lindgren.

Bättre då att vända sig till en expert. Hans Lindgren bor i Gråbo utanför Göteborg och en lördag tog han bilen till Sköldsbergs VVS på närliggande orten Stenkullen. Vilka alternativ passade bäst för hans hus?

Effektiv värmelösning utan borrhål

– Det var Öppet Hus-evenemang den här lördagen med säljare från Bosch Värmepumpar på plats. Killen förklarade för mig hur olika värmepumpar fungerar och lite senare på kvällen började vi diskutera de olika lösningarna där hemma. Vi ville helst slippa att borra i trädgården, så bergvärme kunde vi stryka direkt. Den optimala lösningen blev då en luft/vattenvärmepump. Jag tog kontakt med Sköldsbergs VVS och fick prata med Peder. Vi bokade in ett hembesök så att han fick titta närmare på förutsättningarna och vårt behov.

Bosch värmepump

Peder på Sköldsbergs VVS besökte Hans Lindgren i hemmet och gick igenom de olika stegen över hur bytet skulle ske. Hans fick information om hur lösningen fungerar, hur det skulle se ut, aktuella placeringar och en uppskattning över hur mycket han skulle kunna spara.

En luft/vattenvärmepump som sköter sig själv

– Vi fick klart för oss att luft/vattenvärmepumpen absolut skulle täcka våra behov. Vi bor två personer i huset och vi klarade oss redan gott och väl med effekten från elpannan, både vad gäller värme och varmvatten. Peder berättade även andra detaljer om luft/vattenvärmepumpen, till exempel hur värmepumpen arbetar som vanligt ända ned till –20° C, sen stänger den av sig själv och låter elpatronen göra jobbet. Men det är sällan vi har det så pass kallt här i Gråbo. Skötsel var behöver bara göras nån gång då och då. Utedelen skulle också behöva stå på ett gjutet fundament, men det var jag tvungen att ha hjälp med på grund av min onda rygg. Det kunde Peder också lösa.

Luft/vattenvärmepumpen stänger av sig när den inte behöver arbeta. Och hittills har pumpen varit avstängd väldigt ofta, så jag tror säkert att det här kommer bli bra ekonomiskt.

Efter några dagars funderingar godkände Hans Lindgren offerten. Det kunde ta ett par, tre veckor innan installationen skulle göras.

– Så blev det då dags att installera luft/vattenvärmepumpen. Installatörerna började med att koppla loss och forsla bort den gamla elpannan. De lånade även ut värmefläktar till oss, som de kopplade in och värmde huset med under själva bytet.

bild3-570x615px

När luft/vattenvärmepumpen stod på plats och hade kopplats in var det dags för driftsättning. Installatörerna luftade bland annat systemet och stannade kvar tills dess att värmepumpen genererade värme.

En kopp kaffe och genomgång av systemet

– Man kunde se på luft/vattenvärmepumpens panel att varmvattentemperaturen steg och att radiatorerna värmdes upp. Vi drack kaffe och gick igenom systemet och inställningarna. Några dagar senare ringde de även och kollade så att allt fortfarande fungerade. Vi kände oss omhändertagna.

– En vecka senare var Peder återigen hemma hos mig. Han kollade så att frostskyddet var aktiverat och att allt fortfarande var som det skulle.

bild4-570x385px

Så fungerar en luft/vattenvärmepump

Luft/vattenvärmepumpen består av en innedel och en utedel. Innedelen är placerad i Hans Lindgrens tvättstuga, på samma plats där den gamla elpannan en gång stod. Utedelen står på andra sidan väggen, monterad på ett gjutet fundament. Huset och varmvattnet värms upp genom att pumpen utvinner värme ur uteluften med ett fläktaggregat. Värmen överförs sedan till radiatorer och varmvatten inomhus, samt eventuell golvvärme. Lösningen kräver varken stor tomtyta eller berggrund under huset. Besparingen är hög, även om luft/vatten-tekniken inte når riktigt samma besparing som bergvärme. Å andra sidan är investeringskostnaden betydligt lägre eftersom man slipper att borra.

bild5-570x385px

– Hittills ser det bra ut ekonomiskt. I december 2017 förbrukade den gamla elpannan 1950 kW. I december 2018 förbrukade luft/vattenvärmepumpen endast 986 kW, så visst är det en stor skillnad. Den är också enkel att sköta. Jag ställer bara in vilken temperatur jag vill ha inomhus och på varmvattnet. Sen sköter pumpen resten.

Läs mer om luft/vattenvärmepumpar

Sök installatör

 

Bosch Reportage

I våra reportage möter du människor över hela Sverige som varit i behov av en ny värmelösning. Från barnfamiljen som byter ut en äldre värmelösning i villan till paret som bygger nytt fritidshus vid havet.

Kategorier

Reportage (15)
Energibesparing (7)
Inför värmepumpsköp (7)
Bergvärme (6)
Välja uppvärmning (5)
Byta ut gammal värmepump (5)
Luft/vattenvärme (4)
Frånluftsvärmepump (3)
Utveckling (2)
Teknik (2)
Miljö (2)
Luft/luftvärmepump (2)
Ventilation (1)
Bosch Kundsupport (1)
Borra för bergvärme (1)
Välja rätt värmepump (1)