01/09/2017

Tänk på detta när du ska köpa värmepump

Du har gjort din efterforskning och kommit fram till att en värmepump är det bästa valet av värmekälla för just ditt boende. Det var väl enkelt, tänker du, men inser i nästa stund att många är de frågor som fortfarande kvarstår. Vilken värmepump är bäst? Hur stor värmepump behöver jag? Vår VärmePartner Leif Edlund förklarar vad som är viktigt att tänka på inför en installation.

Till dig som funderar på att installera en värmepump vill jag säga två saker: Grattis till ett riktigt bra val av uppvärmning – samt var frågvis! Vi pratar om en stor investering för din del och då finns det inga dumma frågor – bara bra svar.

Jag har många års erfarenhet av branschen, både som installatör och teknisk rådgivare, och jag vet vad jag talar om. I min roll är det oerhört viktigt att du som kund får de svar som du har frågor på – plus på de som du inte ens tänkte.

Allt handlar om effektiv uppvärmning, att du ska få ut maximal verkan till en så låg kostnad som möjligt. Vårt mål är att arbeta fram fördelar för dig genom att minimera risken för eventuella nackdelar, både före och efter installering.

 160517 ComPressen 07-600645-edited.jpg

Vad måste göras i ditt hem för att bästa möjliga effekt ska uppnås? Här ser vi över hela ditt hem, hur många kvadratmeter som måste värmas upp och anpassar sedan värmepumpens effekt steglöst efter just ditt behov. Här ser vi också över vilken sorts uppvärmning som blir bäst för dig, det vill säga bergvärme, luft/vattenvärme eller luft/luftvärme. Passar dina radiatorer till värmepumpen eller måste du byta ut dem? Har du äldre radiatorer är det på sikt lönsamt att investera i nya, vilket därmed också minskar påfrestningarna både på värmepumpen och på din ekonomi. Här måste det finnas en tydlig plan och idé för att installationen ska bli optimal, vilket vi tillsammans går igenom.

 Leif_Edlund_5.jpg

Jag ser det lite som att köpa en ny bil. Du tittar runt på olika modeller, läser på och besöker olika försäljningsställen. Till slut har du bestämt dig och betalar och vid slutleveransen är båda parter nöjda med affären. Då, när allt är klart, märker du att på just den här modellen kan du inte montera en dragkrok. Så vad händer med husvagnen nu då..?

Du som kund har all rätt i världen att ställa krav på oss installatörer och på värmepumpen som ska installeras. Din investering och din komfort är grunden för vårt arbete och då har du också rätt att tycka och fråga precis hur mycket du vill. Det ingår i själva offerten.


Experten tipsar:

  • Tala om för installatören vad du vill ha ut av din nya värmepump.
  • Finns det ett badkar som används ofta? Är ni många som duschar eller badar? Berätta om era varmvattensvanor.
  • Tala om vilka värmeenheter som redan finns i bostaden, så som element, golvvärme etc.
  • Berätta för installatören hur dina värmebehov ser ut sett över ett helt år.
  • Har du gamla radiatorer? Fråga om de måste bytas ut. Ibland kostar gamla radiatorer mer än det smakar.

Leif Edlund

Installatör och teknisk rådgivare

Kategorier

Reportage (15)
Energibesparing (7)
Inför värmepumpsköp (7)
Bergvärme (6)
Välja uppvärmning (5)
Byta ut gammal värmepump (5)
Luft/vattenvärme (4)
Frånluftsvärmepump (3)
Utveckling (2)
Teknik (2)
Miljö (2)
Luft/luftvärmepump (2)
Ventilation (1)
Bosch Kundsupport (1)
Borra för bergvärme (1)
Välja rätt värmepump (1)