30/04/2018

Hemlig utveckling bakom stängda dörrar

Bakom stängda dörrar på utvecklingsavdelningen i Tranås sker alla innovationer och teknisk utveckling hos Bosch Värmepumpar. Genom noggrann forskning förnyar och utvecklar ett väl sammansvetsat gäng våra produkter. Så har det varit i många år och erfarenheten och kunskapen sitter verkligen i väggarna. Markus Sundbrandt tar dig med in i det allra hemligaste av rummen på Boschs huvudkontor.

Steget före.

Jag vill påstå att mitt jobb på Bosch inte bara är utvecklande och innovativt utan även spännande. Här, bakom stängda dörrar och med stor sekretess, tar vi fram framtidens värmepumpar och vi gör det med ledorden kundfokus och kvalitet. Vårt mål är att pumpen ska vara enkel att installera, serva och använda. Med tanke på att digitalisering och utveckling pågår i en rasande takt gäller det att hela tiden ligga ett steg före.

 markus_EGH3699

Att vi på Bosch ligger så långt framme som vi gör när det handlar om teknik och användarvänlighet är just drivkraften att hela tiden skapa ny kvalitet. Så har vi resonerat under många år och så kommer vi att fortsätta resonera. Oavsett om det handlar om kylteknik, design eller mjukvara.

 

På det småländska höglandet i Tranås finns själva hjärtat i produktionen. Det är här som alla företagshemligheter bevaras och projekten blir synliga. Här tar vi även fram produkter som vi sedan söker patent på. Och det är detta som är så roligt med mitt arbete, att få vara med och påverka produkterna och deras prestanda.

 

Det tar tid att arbeta fram framtidens värmepumpar, men det är väl använda forskningstimmar.

 

För ett enklare liv.

Mitt och mina kollegors arbete handlar till mångt och mycket om att utveckla nya värmepumpar, men också att förbättra de produkter som redan finns ute på marknaden. Detta gör vi i nära samarbete med övriga Bosch-avdelningar samt i olika forskningsprojekt tillsammans med universitet och högskolor.

 markus_EGH3604

Det tar tid att arbeta fram framtidens värmepumpar, men det är väl använda forskningstimmar. För att säkerställa att pumpen får den kvalitet och prestanda som vi strävar efter kan man inte hasta fram ett slutresultat. En helt ny plattform tar två–tre år att utveckla, inklusive marknadsföring, medan mindre förbättringar ligger på cirka ett år. Som exempel kan nämnas uppstartsappen Bosch ProControl StartUp som vi har tagit fram de senaste åren.

 markus_EGH3664

Och framåt då? Hur ser framtidens värmepumpar ut, säg om en 10–20 år si så där? Personligen tror jag att lite mjukare värden som ljud, design och uppkoppling kommer att bli allt viktigare. Åtminstone är det vad spåkulan visar.

 

Läs mer om Bosch

 

 

Bosch Värmepumpar

Vi har över 125 års erfarenhet av värmeprodukter. Idag omfattar vår värmeverksamhet allt från kraftvärmeverk till värmepumpar och solvärmesystem för villor. Boschs värmedivision är idag en av Europas största tillverkare av värmeprodukter. Vårt internationella kompetenscenter för värmepumpar, där våra produkter utvecklas och tillverkas, ligger i småländska Tranås.

Kategorier

Reportage (15)
Energibesparing (7)
Inför värmepumpsköp (7)
Bergvärme (6)
Välja uppvärmning (5)
Byta ut gammal värmepump (5)
Luft/vattenvärme (4)
Frånluftsvärmepump (3)
Utveckling (2)
Teknik (2)
Miljö (2)
Luft/luftvärmepump (2)
Ventilation (1)
Bosch Kundsupport (1)
Borra för bergvärme (1)
Välja rätt värmepump (1)