25/08/2017

Välj rätt värmepump för västkusten

Bergvärme, luftvärmepump eller någon helt annan värmekälla? Efter över två decennier i branschen har jag insett att valet inte alltid är så lätt för konsumenter. Men vad ska man välja? Ja, mycket beror på omgivningen skulle jag säga.

När man ska välja värmepump är det viktigt att tänka på att den är framtagen för vårt klimat. Det är också viktigt att tänka på att den passar in i den befintliga anläggningen. Har man ett relativt nytt hus med befintlig frånluft och låg förbrukning finns det ingen anledning att välja något annat än en frånluftsvärmepump.

Välj rätt värmekälla på västkusten

Har man däremot ett lite äldre hus och högre förbrukning är det bättre med bergvärme eller luft/vatten. Vid ett skifte från direktverkande el till vattenburna element och värmepump får man ett väldigt bra resultat och man höjer dessutom värdet på fastigheten.

Jag bor på västkusten och här är det ett förhållandevis extremt klimat som gör att man behöver tänka efter lite extra mycket. Vi är omgivna av berg, saltvatten och ofta vindar från havet, vilket ställer hårda krav på materialet.

knippla_portratt_560x600.jpg

I och med bergen som omger västkusten är bergvärme ett naturligt och väldigt bra val. Historiskt sett har det varit att föredra då man har alla känsliga komponenter inomhus. I många fall ligger husen dock så tätt, att det kan vara svårt att borra. Då är luft/vatten ett bra alternativ. På senare tid har dessa också blivit mycket bättre och står emot yttre påfrestningar bättre.

Har man ett sommarhus och vill ha luft/vatten är en så kallad split-modell att föredra, en variant där inte något vatten cirkulerar utanför huset. Det gör att frostrisken minsker och att utedelen inte fryser om det blir strömavbrott och man inte är på plats. Tänk även på att det är bra med appstyrning, för att kunna se larm med mera.

Det allra viktigaste är att inte tänka för kortsiktigt och välja ett alternativ som känns bäst för stunden. Man ska välja en anläggning som passar huset bäst och inte tänka ”vi är bara två eller vi värmer aldrig övervåningen”. Tänk långsiktigt!

Vill du veta mer om vilken värmepump som passar bäst för ditt boende? Gör testet eller läs om värmepumparna.

Värmepumpsguide

Bosch Värmepumpar

Robert Einarsson

Vd på familjeföretaget Knippla Rörkompani. Han har arbetat där i 33 år och jobbat med värmepumpar i 25 av dessa. Robert bor på Hönö på västkusten, och värmer sitt hus med en Bosch bergvärmepump.

Kategorier

Reportage (15)
Energibesparing (7)
Inför värmepumpsköp (7)
Bergvärme (6)
Välja uppvärmning (5)
Byta ut gammal värmepump (5)
Luft/vattenvärme (4)
Frånluftsvärmepump (3)
Utveckling (2)
Teknik (2)
Miljö (2)
Luft/luftvärmepump (2)
Ventilation (1)
Bosch Kundsupport (1)
Borra för bergvärme (1)
Välja rätt värmepump (1)