25/08/2017

Värmepump + golvvärme är det bästa

Jag har jobbat i VVS-branschen i över 30 år och ofta får jag frågor som: ”Vilket är det bästa värmesystemet?” eller ”Hur kan jag göra för att få ned mina energikostnader?”

Jag märker att det är många som är intresserade och pålästa i ämnet och det tycker jag är jättekul.
Svaret då? Ja, min övertygelse är att vattenburen golvvärme i kombination med en värmepump är det absolut bästa. Då tänker jag både ur ett ekonomiskt perspektiv och på komforten. Golvvärme är ju egentligen det idealiska systemet för att värma upp ett rum. Med golvvärme får du en bekvämare temperatur, och dessutom slipper du element som kanske inte alltid passar. Och i kombination med en värmepump får du den idealiska lösningen.

Om man sen ska ha bergvärme- eller en luft/luftvärmepump- eller en luft/vattenvärmepump beror ju lite på hur det ser ut där du bor och vad det är för typ av hus du har. Själv har jag en luft/vattenvärmepump. Den passar mitt hus; en enplansvilla av trä. Hos mig hade bergvärme varit en för stor investering i förhållande till effektiviteten. Bergvärme har som regel en större initial kostnad än att ”bara” sätta dit en värmepump. För att räkna hem en sådan kostnad krävs att man har en rätt stor energiåtgång i huset och det innebär som regel ett större hus. En luft/vattenvärmepump passade därför storleken på mitt hus bättre. Ihop med golvvärme förstås!

sthlm2_608x425.jpg

Det är ju alltid lätt att göra rätt om man får börja från noll, det vill säga när man bygger nytt. Men det går att byta ut värmesystemet även i gamla hus. Det är ofta då man kan göra riktigt stora besparingar och sänka värmekostnaderna. Om man till exempel värmer upp sitt hus med olja eller el, då skulle jag rekommendera att gå över till värmepump. Visar kalkylen att du kan räkna hem investeringen på fyra, fem år, då det är en bra affär. Då ska man köra. Men att lägga in golvvärme i exempelvis bara ett rum, det är inte vidare klokt. Materialet är inte dyrt, så när du väl ska göra en insats i ditt hus, gör det ordentligt, så får du full effekt av det. Om du av olika skäl ändå inte har möjlighet att anlägga golvvärme är värmepump i kombination med vattenburna radiatorer ett bra alternativ. Om man behåller de man har bör dock säkerställa att de passar ett värmepumpssystem. Om inte kan det vara idé att byta, bra radiatorer höjer också effektiviteten och på så vis sänker dina kostnader på sikt.

akewihlborg.jpg

 

En värmepump ger bekväm underhållsfri uppvärmning.


Faktorer som är viktiga när du väljer värmepump:

Husets storlek
Husets energiförbrukning
Husets byggår
Huset belägenhet (tomtyta, markförhållanden)
Antal som bor i huset

 

Vill du få hjälp att hitta bästa värmelösningen för just ditt boende?

Boka kostnadsfritt hembesök

Åke Wihlborg

Driver tillsammans med Mikael Blomqvist Rör & Bygg Södertörn AB. Företaget har 11 anställda och utför alla typer av rörentreprenader.

Kategorier

Reportage (15)
Energibesparing (7)
Inför värmepumpsköp (7)
Bergvärme (6)
Välja uppvärmning (5)
Byta ut gammal värmepump (5)
Luft/vattenvärme (4)
Frånluftsvärmepump (3)
Utveckling (2)
Teknik (2)
Miljö (2)
Luft/luftvärmepump (2)
Ventilation (1)
Bosch Kundsupport (1)
Borra för bergvärme (1)
Välja rätt värmepump (1)